Windenergie
YourEnergy

Windenergie

 

Wind-energie is de belangrijkste Groene Energiebron in Nederland. Windmolens zetten windkracht om in een draaiende beweging. Deze beweging wordt in een turbine in goene elektriciteit omgezet.

Windmolens worden op open, windrijke locaties gebouwd en er zijn plannen en experimenten om ze grootschalig op zee te plaatsen. Er wordt daarbij ook rekening gehouden met broedgebieden van vogels en andere natuuraspecten. Wind-energie is de laatste jaren de snelst groeiende energiebron ter wereld.

De effectiviteit van windmolens, ook bij lagere windsnelheden, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Windmolens worden ook steeds geruislozer en er zijn zeer geschikte windmolens voor prive gebruik.

Kleine windmolens

Kleine windmolens worden inmiddels ruimschoots ingezet op schepen. Het vermogen hiervan is echter nog klein.

Windmolens met meer vermogen (3 kilowatt piek) zijn commercieel op de markt maar nog erg duur. Een Nederlandse windmolen, de Turby moet rond de 10.000 euro gaan kosten. Het Duiste bedrijf Windus biedt een windmolen aan voor ongeveer 7.000 euro. De verwachte jaaropbrengst is sterk afhankelijk van de wind. Windus geeft 4 voorbeelden met een gemiddelde windsnelheid van 2,6 m/sec. De opbrengst varieert tussen de 35 kWh en 2.798 kWh. Bij kleine windmolens telt vooral het aantal dagen met windsnelheden boven de 10 m/sec. Hoe meer uren er een flinke wind waait, hoe hoger het rendement.

Indien u meer wilt weten over het zelf bouwen van een windmolen kunt u hier een interview met de heer faber lezen over zijn zelf gebouwde windmolen. Ook op de website www.gewiekste.nl vindt u meer informatie over het zelf bouwen van een windmolen en wetenswaardigheden over windmolens,

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.