Vrijstelling ecotax wordt gehalveerd
YourEnergy

Vrijstelling ecotax wordt gehalveerd

 

Vrijdag 30 augustus, is in diverse media het bericht verschenen dat groene stroom duurder wordt omdat het kabinet de huidige belastingvrijstelling op groene energie gaat aanpassen. In de berichtgeving wordt gesproken over een halvering van het belastingvoordeel, wat neerkomt op 3 ct/kWh in plaats van 6 ct/kWh, exclusief BTW.

Kunnen de ongeveer één miljoen huishoudens die zogeheten groene stroom afnemen nu volgend jaar rekenen op een verhoging van hun energierekening? Wij kunnen niet spreken voor andere leveranciers maar bij ons gaat de prijs ook na 1-1-2003 niet omhoog. U blijft dezelfde prijs betalen voor groene energie als voor grijze stroom.

De halvering van de vrijstelling levert het kabinet 250 tot 300 miljoen euro op. Hiermee zegt men de productie van groene stroom in Nederland te willen stimuleren. Premier Balkenende heeft dat gisteren gezegd na afloop van de ministerraad.

Balkenende liet gisteren weten te verwachten dat de elektriciteitsrekening van de consumenten ,,op de korte termijn wellicht iets zal oplopen'', maar hij verwacht dat de sterke concurrentie op de stroommarkt uiteindelijk zal zorgen voor een lagere prijs voor groene stroom.

Groene stroom is dankzij de vrijstelling van de eco-tax de laatste maanden enorm in populariteit gestegen. Naar schatting een miljoen van de bijna zeven miljoen Nederlandse huishoudens maken gebruik van groene stroom. In tegenstelling tot de markt voor grijze stroom is de markt voor groene stroom al volledig geliberaliseerd, hetgeen betekent dat consumenten vrij zijn een aanbieder te kiezen. In het begin juli gepresenteerde 'strategisch akkoord' (regeerakkoord) van het kabinet stond al te lezen dat de fiscale vrijstelling voor groene stroom deels zou worden afgeschaft.

Los van het deels schrappen van de vrijstelling, zal de stroomrekening van consumenten 34 euro worden verhoogd, zo meldt een woordvoerder van Economische Zaken. Daar staat tegenover dat consumenten een hogere vrijstelling krijgen op de energiebelasting: 176 euro per jaar in plaats van 142 euro.

In de diverse media vallen al reacties te lezen van betrokkene partijen. Zo lezen we dat zowel Greenpeace als de Consumentenbond de voorgenomen plannen van het kabinet sterk bekritiseren.

Om de oude regeling af te schaffen en de nieuwe regeling in te voeren, is een wetswijziging nodig. Bovendien is er nog goedkeuring nodig bij de Europese Commissie. Zeker is dat het kabinet pas officieel op Prinsjesdag met een uiteindelijk voorstel komt.