Energie vergelijken
YourEnergy

Energie vergelijken

 

Energie vergelijken

Er zijn veel verschillende energieleveranciers die allemaal andere contracten en prijzen aanbieden. Door deze aan de hand van jouw wensen te vergelijken op www.energievergelijken.nl, vind je de beste aanbieder voor jouw situatie. Kijk op www.greenprices.nl voor het vergelijken van groene energie.

Voordelen voor consumenten

Er is veel concurrentie ontstaan op de energiemarkt in Nederland, doordat deze geliberaliseerd is. Deze vrije energiemarkt biedt veel mogelijkheden voor consumenten. Voordelen die je als consument kunt behalen zijn:

  • Je kunt zelf beslissen welke energieleverancier je kiest.
  • Door de concurrentie kun je profiteren van aanbiedingen en lage prijzen.
  • De tevredenheid van de consument staat centraal, wat een betere service inhoud.

Steeds meer Nederlanders beseffen dat het de moeite waard is om steeds opnieuw kritisch naar de energieleverancier te kijken.

De energieprijs

Alle aanbieders bieden andere prijzen voor het leveren van energie. De totale energieprijs is opgebouwd uit verschillende kosten. De BTW, belasting en de netwerkkosten staan vast en worden door de overheid bepaald. Naast deze kosten zijn er het leveringstarief en de abonnementskosten. Hierin kunnen energieleveranciers verschillen en dit zorgt voor de variërende energieprijzen.

Een nieuw contract afsluiten

Als je een hoge energierekening hebt is de kans groot dat je hierop kunt besparen. Wanneer je energieleveranciers gaat vergelijken is het belangrijk om te letten op de volgende zaken:

  • Soort energie. Ga jij voor reguliere energie of liever voor groene stroom?
  • Tarief. Wil je een vast tarief voor de hele periode of een variabele prijs?
  • Looptijd. Kies je voor een langdurig contract of bekijk je liever ieder jaar opnieuw de mogelijkheden?

Wanneer je bepaald heb wat voor jouw belangrijk is, kun je online de energievergelijker invullen. Het afsluiten van een nieuw energiecontract is dan heel eenvoudig. Nadat je de beste optie hebt gekozen, kun je het contract meteen online afsluiten.

Overstappen naar een andere leverancier

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere regio of gewoon niet tevreden bent over je huidige energieleverancier, dan kun je overstappen niet een andere leverancier. Dit gaat op dezelfde manier als het afsluiten van een nieuw contract, heel eenvoudig online. Het contract met je huidige leverancier wordt dan automatisch voor je opgezegd. Hier heb je zelf verder geen omkijken naar!

De energierekening

Je betaalt iedere maand een bedrag voor energie. Op dat moment weet de energiemaatschappij echter nog niet precies hoeveel energie jij daadwerkelijk gebruikt hebt. Het gaat hier dan ook om een voorschot. Aan het einde van het jaar wordt aan de hand van de meterstand het daadwerkelijke energieverbruik bepaalt. Op dat moment ontvang je wat je teveel hebt betaald terug of moet je juist een bedrag bijbetalen.

Regulering van de energiemarkt

Ondanks dat er vele aanbieders zijn en je zelf kunt beslissen voor welke aanbieder je kiest, wordt de energiemarkt nog wel gecontroleerd door de overheid. De Energiekamer is door de regering ingesteld om de energiemarkt in de gaten te houden. Deze organisatie controleert of consumenten genoeg voordeel behalen en of specifieke energiemaatschappijen niet te machtig worden.