Besparingstips
YourEnergy

Besparingstips

 

Een toekomst zonder vuile energie is binnen handbereik. Naast het kiezen van een groene energieleverancier die investeert in nieuwe duurzame energie-opwekking, is het van belang om daar waar mogelijk energie te besparen. Energiebesparing is goed voor het milieu en uw portemonnee. Hieronder enkele besparingstips:

Besparingstips: bespaar in 1 minuut 8% op uw energierekening!

In vrijwel alle huishoudens zijn ze aanwezig: apparaten met een stand-by mogelijkheid. Wat veel mensen echter niet weten is dat deze stand-by mogelijkheid -anders dan de naam doet vermoeden- zorgt voor een ware aanslag op de energierekening. Zo verbruikt een videorecorder gemiddeld 120 kwH per jaar, waarvan 95% opgaat aan de stand-by stand. Van een gemiddelde TV is dit ca. 100 kwH. Wanneer u alleen al deze twee apparaten zoveel mogelijk uitschakelt, in plaats van op de stand-by stand zet, bespaart u zo’n 200 kwH per jaar, toch al gauw 35 Euro! En het is absoluut een fabeltje dat het aan-en uitschakelen van deze apparaten meer stroom vergt dan het gebruik van de stand-by stand. Als u ook eens uw andere apparaten naloopt, kan dit voordeel alleen maar oplopen, en het is nog goed voor het milieu ook!

Wat verbruiken al die apparaten eigenlijk?

Een gemiddeld gezin verbruikt zo’n 3500 kwH aan elektriciteit per jaar. Voor een kwH aan stroom betaalt u gemiddeld 0,18 Euro. Bij elkaar is een huishouden dus bijna 650 Euro per jaar kwijt! Sommige aparaten zijn echter ware energievreters. Wist u bijvoorbeeld dat een wasdroger meer dan twee keer zoveel energie verbruikt als een wasmachine?

In het volgende overzicht hebben wij voor u het gemiddeld verbruik van de meest voorkomende elektrische apparaten op een rij gezet. Tevens hebben wij de kosten op basis van het verbruik in de tabel ernaast gezet.

 Apparaat Verbruik kWh     Kosten per jaar (€)
 Waterbed 750  135
 Verlichting 550   99 
 Koelkast 500  90
 Wasdroger (150 wasbeurten) 500   90 
 Koken (electrisch) 500   90 
 Vaatwasser 300   54 
 Wasmachine (150 wasbeurten) 200   36 
 Computer (10 uur per week) 180   32,4 
 Televisie 150   27 
 CV-pomp 150   27 
 Magnetron  100   18 
 Koffiezetter 80   14,4 
 Stofzuiger 50   9 
 Audio 30   5,4 

Wilt u weten wat de apparaten in uw huishouden verbruiken, of bent u op zoek naar bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of wasmachine? Op de website www.energielabel.nl vindt u een overzicht van het verbruik van veel huishoudelijke apparaten, waarbij zelfs op het niveau van merken en types het verbruik wordt vermeld. Daarnaast vindt u op www.milieucentraal.nl verdere informatie over het energieverbruik van allerlei apparaten, en tips om zuiniger hier mee om te gaan. Wilt u dat binnen tien jaar alle energievoorziening duurzaam is, kies dan voor Yourenergy. Om geld te besparen op uw energierekening kunt u ook eens energie gaan vergelijken op www.energievergelijken.nl. Daar staan overzichtelijk alle energieprijzen van alle energieleveranciers. Dat kan nog eens extra besparen.

Heeft u zelf nog besparingstips, dan kunt u deze hieronder vermelden: