Subsidie kan innovatie vertragen
YourEnergy

Subsidie kan innovatie vertragen

 

Invoering energie-belasting leidt tot snellere verspreiding energie-zuinige technologie.

Subsidies kunnen de verspreiding van nieuwe energiebesparende technologie vertragen. Bovendien willen bedrijven vaak de oude technologie niet meteen afstoten, waardoor nieuwe ideeën langer op de plank blijven liggen.

Dat stelt onderzoeker P. Mulder van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit in Amsterdam en het Centraal Planbureau. Volgens Mulder kunnen subsidies bedrijven opzadelen met relatief energie-inefficiënte technologie. Het financiële steuntje stimuleert namelijk investeringen in bestaande technologie. Daardoor zijn bedrijven minder geneigd de komst van een nieuwe en betere technologie af te wachten. Mulder promoveert 6 november.

Invoering van een energiebelasting leidt volgens Mulder wel tot snellere verspreiding van nieuwe, energiezuinige technologie.

Daarbij is het uitvoeren van een belastingmaatregel relatief eenvoudig terwijl een subsidieprogramma om maatwerk vraagt, en dus veel specifieke kennis en menskracht van de zijde van de overheid eist.

Bedrijven gebruiken meestal niet de nieuwste, meest energiezuinige en meest rendabele machines. Dat lijkt tegenstrijdig met economische principes die stellen dat bedrijven zoveel mogelijk kostenbesparingen proberen te realiseren.

Volgens Mulder stellen bedrijven investeringen in de nieuwste technologie zo lang mogelijk uit. Ze verliezen expertise die is opgebouwd met de bestaande technologie. De productiviteit van een nieuwe technologie neemt pas na verloop van tijd toe. Er moet eerst tijd en geld worden geïnvesteerd voordat ondernemingen er efficiënt mee kunnen werken. Bedrijven twijfelen bovendien vaak over investeringen omdat er op korte termijn een nog betere technologie op de markt kan verschijnen.

 

Bron: Energiewereld.nl