Diederik Samsom dient voorstel bij de Tweede Kamer in
YourEnergy

Diederik Samsom dient voorstel bij de Tweede Kamer in

 

PvdA wil 40 miljoen euro voor EPR door ecotax-verhoging

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom heeft gistermiddag een voorstel bij de Tweede Kamer ingediend om de EnergiePremieRegling (EPR) te redden. Door een minieme verhoging van de ecotaks (REB) met 0,15 eurocent, komen extra belastinginkomsten van 40 miljoen euro binnen.

Volgens Samsom is die 40 miljoen euro voldoende om een EPR in stand te houden die de stimulering van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen garandeert. Het voorstel is in twee amendementen (één voor verhoging REB en één voor verhoging VROM-begroting) ingediend.

Hogere terugleververgoeding

Tevens diende Samsom een voorstel in voor het verhogen van de terugleververgoeding voor zonne-energie. “Pas als er voor zonnestroom een reële prijs wordt betaald, zullen immers echt grote investeringen loskomen. Vergelijk het met de situatie Duitsland, waar de zonne-energie-industrie inmiddels vele tienduizenden mensen werk verschaft”, aldus de PvdA’er in een toelichting.

Het wijzigingsvoorstel betreft een amendement op het Belastingplan 2004 waardoor het maximum subsidiebedrag dat voor de MEP in de Elektriciteitswet 1998 wordt genoemd voor elektriciteit opgewekt door middel van zon-PV wordt verhoogd naar 0,50 euro per kWh. Daarmee komt het subsidiebedrag in de MEP voor zon-PV hoger te liggen dan voor andere vormen van duurzame elektriciteit.

Behandeling in de Kamer

De Tweede Kamer behandelt op 10 november aanstaande het Belastingplan 2004 en op 11, 12 en 13 november de begroting van VROM. De amendementen van Samsom zullen op die dagen in de Kamer ter sprake komen en er zal waarschijnlijk ook over gestemd worden. “Ik reken op brede steun voor in ieder geval het EPR voorstel”, aldus Samsom.