Liggende windturbine
YourEnergy

Liggende windturbine

 

Up-date: 01/09/03:

Plaatsing Windwall -  

De eerste Windwall is geplaats op het Deltion College. Foto's zijn te zien op www.windwall.nl. De WindWall zal vrijdag 5 september 2003 officieel in gebruik genomen worden door de gedeputeerde voor Energie van de provincie Overijssel, dhr P. Jansen. Het betreft een praktijkexperiment met de volgende drie doelen: (1) optimalisatie van de technologie zodat deze voldoet aan de wensen van de markt; (2) inventarisatie financiĆ«le aspecten; (3) inventarisatie sociale kenmerken van de technologie.

30/12/02

ZWOLLE - Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen een subsidie van 115.000 euro beschikbaar voor het demonstratieproject WindWall. In dit project wordt een kleinschalige liggende windturbine op het Deltion College aan de Blaloweg in Zwolle geplaatst.

In tegenstelling tot de grote windturbines kan de WindWall uitstekend toegepast worden in de gebouwde omgeving, omdat deze kleinschalige windturbine nauwelijks of geen geluidsoverlast geeft, geen hinderlijke schaduwwerking en scattering geeft en geen visuele vervuiling van de vrije open ruimte veroorzaakt. De WindWall biedt daarmee de mogelijkheid om in de gebouwde omgeving gebruik te maken van de mogelijkheden die windenergie biedt.

Windwall B.V. uit Delden heeft het nieuwe type windturbine ontwikkeld. Dit nieuwe systeem kan zowel op schuine en platte daken als verticaal langs de gevel geplaatst worden. De windturbines kunnen op kantoorgebouwen, industriƫle gebouwen en op agrarische gebouwen geplaatst worden. De ontwerpen van de WindWall zijn inmiddels klaar, de eerste prototypes kunnen gebouwd worden. De volgende stap is het demonstratieproject, waarvoor GS een subsidie verstrekt

De turbine ziet er uit als de cilinder op een grasmaaier. Het systeem, met een diameter van 1,20 en een lengte van vijftien meter, wordt op de rand van het dak geplaatst. Op die manier vangt de turbine zowel de wind die tegen het gebouw omhoog wordt geblazen, als de normale luchtstroom. Tevens ziet Windwall veel belangstelling voor een iets groter systeem afhankelijk van de afmetingen van het pand en de energiebehoefte. Windwall denkt begin volgend jaar een variant met 2 meter diameter en een lengte van minimaal 4 en maximaal ca. 26 meter te kunnen ontwikkelen. Hieronder ziet u een schets van de Windwall.

Windwall - Windwall

Bij Windwall hopen ze dat in 2004 de eerste serie commercieel geleverd kan worden. De belangstelling is in ieder geval groot volgens de heer Roelofs van Windwall BV. Wij wensen Windwall veel succes toe en hopen in de toekomst stroom af te kunnen nemen van windenergie geproduceerd via de Windwall.

Voor mensen die meer over de Windwall willen weten: hieronder de adresgegevens:

WindWall B.V.
www.ngup.com
www.windwall.nl
De Eiken 5D
7491 HP Delden
tel.  +31 (0)74 2434 885
fax: +31 (0)74 2430 046