Burgers beter informeren over windenergie
YourEnergy

Burgers beter informeren over windenergie

 

Houten neemt burgers op windmolenexcursie

(26/01/2004) Uit Binnenlandsbestuur
De gemeente Houten heeft zaterdag een aantal van haar inwoners getrakteerd op een excursie naar het Duitse Bentheim om windmolens te kijken. Op deze manier hoopt de gemeente de burgers beter te informeren over de molens die bij hen in de buurt gepland zijn.

Houten wil tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het toekomstige bedrijventerrein De Meerpaal drie windmolens plaatsen met een ashoogte van honderd meter. De molens moeten bijdragen aan de ambitie van de gemeenteraad om elf procent van de eigen energiebehoefte duurzaam te produceren op Houtens grondgebied. Niet alle omwonenden van de beoogde locatie zijn echter even enthousiast over de komst van de molens. Daarom besloot de gemeente het uitstapje naar Duitsland te organiseren.
 
‘Het is wat ver, maar in Duitsland staan molens die redelijk overeenkomen met wat we mogelijk in Houten neerzetten’, zegt Ellie Liebregts van de gemeente Houten. ‘We wilden de mensen laten ervaren wat het betekent als je in de buurt van een windmolen woont.’ Op het programma stonden onder meer een rondwandeling door het gebied en een gesprek met een omwonende.
 
Ook een aantal raadsleden ging mee op de excursie. ‘De bewoners konden die heel direct aanspreken met hun bezwaren’, vertelt Liebregts. ‘De raad heeft nog geen definitief besluit genomen en het geluidsonderzoek loopt ook nog. Het kan best zijn dat de plannen niet haalbaar zijn.’
 
Liebregts verwacht niet dat de bewoners door het uitstapje anders zijn gaan denken over de komst van de windmolens. ‘Het ging ons er vooral om ze goed te informeren. Het is maar de vraag of je hun zorgen helemaal kunt wegnemen. Als mensen ergens niet op zitten te wachten, kan je ze nu eenmaal maar heel moeilijk overtuigen.’