Q7-WP levert energie voor 142.000 huishoudens
YourEnergy

Q7-WP levert energie voor 142.000 huishoudens

 

Bouw off-shore windpark eind 2004 van start

E-Connection start dit jaar bouw offshore windpark

Ondanks de onduidelijkheid of men een MEP-vergoeding zal krijgen, start E-Connection waarschijnlijk nog dit jaar met de bouw van het geplande offshore windpark. Het gaat om de plaatsing van 60 windturbines met een vermogen van elk 2 MW die 25 kilometer voor de kust bij IJmuiden komen te staan.

E-Connection beschikt al sinds het voorjaar van 2002 over alle vergunningen voor de bouw en exploitatie van offshore windpark Q7-WP. Dat de bouw nog steeds niet is gestart komt door de onduidelijkheid over bepaalde overheidsmaatregelen, met name subsidies. Hoewel de volledige duidelijkheid er nog steeds niet is, begint E-Connection dit jaar toch met de bouw zodat het windpark in 2005 volledig operationeel is.

Economische zone

Het geplande windpark Q7-WP komt voor de kust van IJmuiden op een waterdiepte van 20 tot 25 meter. De locatie ligt buiten de territoriale zee in de zogeheten Nederlandse Exclusieve Economische Zone. De investeerders in het park hebben zo’n twee jaar geleden een beroep gedaan op subsidies in het kader van de Energie investeringsaftrek (EIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Het duurde echter tot 17 december 2003 voordat duidelijk was dat men deze subsidies ook daadwerkelijk zou krijgen.

Onzekere MEP-vergoeding

Op dit moment is er nog onduidelijkheid of de exploitant van dit windpark in aanmerking komt voor de zogeheten MEP-vergoeding. Deze ‘subsidie’ is gebaseerd op de regeling Milieukwaliteit elektriciteitsproductie (MEP) en biedt producenten die met hulp van duurzame bronnen elektriciteit produceren een extra vergoeding. E-Connection heeft de aanvraag hiervoor al geruime tijd geleden ingediend bij EnerQ maar de bevestiging dat windpark Q7-WP in aanmerking komt voor deze MEP vergoeding is nog altijd niet ontvangen.

Bouwconsortium

Het offshore windpark dat E-Connection gaat exploiteren zal jaarlijks zo’n 435 miljoen kWh elektriciteit gaan produceren. Dat is voldoende energie voor 142.000 huishoudens. Voor de bouw werkt E-Connection samen met Fabricom Oil & Gas, Mammoet Van Oord, Vestas - Nederland Windtechnologie en Smulders Groep. Vestas levert voor dit windpark hetzelfde type windturbine dat het in 2002 en 2003 leverde voor de offshore windparken Horns Rev in Denemarken en North Hoyle in Groot-Brittannië.