energiebronnen voor de huishoudelijke energiebehoefte
YourEnergy

energiebronnen voor de huishoudelijke energiebehoefte

 

Nieuwe techniek voor zonne-energie verwarmt woning volledig

Met de introductie van een nieuw soort zonnepaneel is een grote stap gezet in het gebruik van duurzame energiebronnen voor de huishoudelijke energiebehoefte. De nieuwe zogenaamde PVT-panelen combineren het opwekken van stroom en het verwarmen van water door middel van zonne-energie. Bovendien maakt dit systeem gebruik van in de bodem opgeslagen warmte. Hiermee worden dus drie toepassingen van duurzame energie gecombineerd.

Met het nieuwe systeem is een paneel van 25 m2 voldoende om een tussenwoning volledig te verwarmen en voor 96 procent van energie te voorzien. Hoewel dergelijke systemen duur in aanschaf zijn, wordt de aanvankelijke investering sneller terugverdiend dan afzonderlijke zonne-energiesystemen. De nieuwe panelen nemen ook nog eens minder ruimte in beslag dan traditionele zonnepanelen.

De fabrikant, ECN, heeft vijf jaar aan de ontwikkeling van het PVT-paneel gewerkt en acht de tijd nu rijp voor introductie op de energiemarkt. Hierbij is goede voorlichting van groot belang, omdat de effectiviteit van het systeem sterk afhangt van de installatie en de combinatie van de verschillende componenten.

De economische haalbaarheid is onderzocht op basis van een kostprijsvergelijking met een vergelijkbaar systeem, waarbij de PVT-panelen zijn vervangen door afzonderlijke PV-panelen en zonnecollectoren. Hieruit bleek dat de PVT-combinatie weliswaar een grotere investering vergt, maar dat de terugverdientijd korter is dan bij de separate zonne-energiesystemen. Het Nederlandse marktpotentieel van het nieuwe systeem wordt geschat op drieduizend systemen in 2010.