Klimaatverandering confronteert elektriciteitsbedrijven met financiële risico’s
YourEnergy

Klimaatverandering confronteert elektriciteitsbedrijven met financiële risico’s

 

CO2 reductie aantrekkelijk voor elektriciteits-bedrijven

Elektriciteitsbedrijven hebben financieel heel wat te winnen als ze overstappen op schonere vormen van energie. Dat blijkt uit een rapport dat het Wereld Natuur Fonds woensdag heeft gepubliceerd. Het rapport, opgesteld door de financiële analisten van Innovest, analyseert de financiële risico’s voor 14 grote, internationale elektriciteitsbedrijven als gevolg van het te verwachten mondiaal en nationaal klimaatbeleid.

De natuurbeschermingsorganisatie gaat in het rapport in op de gevolgen van het zogeheten Kyoto-protocol voor een aantal grote stroomproducenten. Het protocol uit 1997 verplicht westerse landen ertoe de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. CO2 is het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de atmosfeer.

Krachtens het protocol moet de Europese Unie de uitstoot in 2012 met 6 procent hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 1990. Een van de effecten daarvan is volgens het WNF dat de productie van stroom, waarbij CO2 wordt uitgestoten, een stuk duurder kan worden als gevolg van allerlei wettelijke maatregelen. Elektriciteitsbedrijven - volgens het WNF verantwoordelijk voor 37 procent van de CO2-uitstoot - zullen dat zeker gaan merken.

Binnen de Europese Unie zal bijvoorbeeld het Duitse Eon flink op kosten worden gejaagd als het alles bij het oude laat, zo blijkt uit berekeningen die het WNF door financieel analisten heeft laten maken. Het overstappen op schonere vormen van energie kan hetzelfde bedrijf jaarlijks een besparing opleveren van 20 miljard euro, aldus het WNF. Nederlandse bedrijven zijn niet onderzocht.

In het rapport breekt de natuurbeschermingsorganisatie een lans voor schonere vormen van energie. ,,Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat het financieel aantrekkelijk is'', aldus Mark Kenber van het WNF.

Volgens hem is het rapport ook een duidelijk signaal aan beleggers. Die zouden er goed aan doen om zaken als klimaatbeleid mee te nemen in hun analyses van elektriciteitsbedrijven. Het rapport wordt woensdag officieel gepresenteerd op de effectenbeurs in Londen.